1st Internal SMA Competition Awards
1st Internal SMA Competition Awards
1st Internal SMA Competition Awards
1st Internal SMA Competition Awards

Presentation of the winners of the first SMA internal competition.

SMA organized the awards ceremony for its first internal design competition for Innovation in Design. This contest, held every two months, is an initiative of the Media and Marketing department, and invites all members of SMA to submit a solution to a problem through design, regardless of the scale or project in which it was employed. The jury comprised Javier Sordo Madaleno de Haro, Director of Architecture, Boris Pena, Director of Projects, and Rosalba Rojas, Director of Media and Marketing. Third place prize went to Jorge Chávez, who presented the solution for a column used in a heavily-transited space with a sea view in the Andamar Shopping Mall. The objective was to reduce the volume of the column, achieved by designing a square-section column clad in wooden panels that joined to form triangles on the vertical faces. Second place went to the interior design team comprised by Enrique Ralph, Andoni Barcón, and Fernanda Patiño. The team presented a project for light and steam management in the steam room of the Spa at the Hotel Isla Pasión in Cozumel. WIthin a steam room, golden points of light sketch out an intricate organic shape in the background, creating a diffuse light effect as a result of the motion of the steam filter. The effect is achieved using a solid white translucent panel drilled to different depths; the rear is a sheet of gold plate set in acrylic, and between the two steam is injected and the illumination is placed. First place went to Andrés Harfuch for his solution to the floor plan distribution of the Cumbres Guadalajara residential building. Andrés designed a circular nucleus for the building with carefully-measured dimensions incorporating two elevators providing direct access to each apartment. He also designed a prototype department that worked for any position on the complex curved geometry of the building.

View the Project