9th SMA internal competition
9th SMA internal competition

9th SMA internal competition

9th SMA internal competition
José Martínez Vértiz, José Juan Sordo, Santiago de Haro y Javier Sordo

For the ninth occasion, Sordo Madaleno is rewarding the creative capacity of its employees as part of the traditional internal competition at the firm.

At Sordo Madaleno Arquitectos we like to promote innovation in design and to develop talent at the firm, so each three months we invite all SMA staff to take part in a competition-style exercise to explore architectural design in a context of formal experimentation, and on this occasion in a rather short timeframe.

The awards ceremony for the express 9th internal competition was held on May 5 at SMA’s principal offices. The theme this time was the conceptual development of a columbarium. As usual, the awards dinner was an event that provided an occasion for the staff to enjoy themselves…

Concepts like the modular character of the proposal, conceptual innovation, integration into the context and sustainability were all criteria taken into account when selecting the winners. The jury on this occasion comprised Fernando Sordo Madaleno, Project Director; Rosalba Rojas, Media and Marketing Director; and Adrián Aguilar, Farid Hernández and Francisco Barrera, winners of the 8th internal competition.

Third place went to Carlos Medrano, who presented a proposal that organically integrated the structure—through the use of dunes—with its immediate context, taking advantage of the excavated soil to provide landscaping, creating a series of self-contained spaces that foster serenity.

Second place went to Enrique Ramírez Arroyo, who introduced a “project that establishes a space to honor and remember the cycles of our lives in a dialogue between nature and volume.” His proposal is laid out on the site as a radial arrangement of a series of modules with niches that allow the context to permeate among them.

In first place, the design by Josue Lee stood out for the way it develops in well-planned phases of expansion. The winning proposal invites visitors to walk and contemplate throughout its length, while the niches are conceived as cylindrical and spherical elements that are surrounded by nature and water bodies, achieving a “healing” effect.