Moliere 101
Moliere 101

Moliere 101

< Back to projects
  • Location Mexico City
  • Status Under Construction
  • Year 2017

Program

  • Residential

Project Leader

  • Architecture: Boris Pena Interior Design: Enrique Ralph

Construction Area

  • 1.700 sqm

Terrain Area

  • 317 sqm

The project comprises a series of four townhouses that enjoy complete independence in terms of entrance, parking, outdoor spaces, etc., yet despite this independence belong to single grouping.

The pedestrian and vehicular access to each home is across a large ground level patio that conceals a platform for dropping automobiles down to the basement. Both the patio and the platform have the same finish so that they merge into each other.

This patio provides access to the home via a sliding glass door in a metal frame. The first interior space is a library with a bar and a guest bathroom, ending in a small terrace. This versatility of this floor is immense, offering an open-plan reception space stretching from the patio to the terrace (the full length of the house), with cross ventilation.

The main living area is found on the first floor, comprising a lounge, dining area and kitchen as an open space without obstructions that enjoys natural light from both façades, as well as cross ventilation. The dining area offers a sense of space thanks to its double height window with views to the west, providing spectacular sunsets over Moliere street.

The second floor offers a works space that overlooks the dining area, as well as a bedroom with en-suite bathroom facing east.

The third and final floor contains the principal bedroom, designed as a luxury suite that includes bathroom, dressing room and private terrace. A service stair leads from this floor up to the roof to provide maintenance.

Over the six floors of the houses (two underground and four above street level) the vertical circulation is designed in an original and dynamic fashion. The stair loops around the house, communicating the different spaces, and avoiding the typical repetitive stairway nucleus. From any staircase it is intended the user will enjoy views of the sky. The design of the stair is in metal without the use of risers, to provide a more lightweight profile.

The basement occupies two levels, taking advantage of the capacity of the vehicle elevator. In this way, each of the houses can park up to three cars, two in the basement and one at ground level. The basement also accommodates storage spaces, a room with service bathroom, laundry area and technical spaces.

Moliere 101
Moliere 101