Andamar Lifestyle Center
Andamar Lifestyle Center

Andamar Lifestyle Center

  • Program Commercial
  • Location Veracruz, México
  • Construction Investment $1223 MP

Initial Date

  • February 2012

Termination Date

  • November 2014

Status

  • Built

Scope

  • Foundation
  • structure
  • masonry
  • finishes
  • fixtures and outdoor works on Mall
Andamar Lifestyle Center
Andamar Lifestyle Center

Andamar became a major construction challenge due to the complications resulting form the site conditions, which presented a 12-meter difference in elevation from Ruiz Cortinez Avenue, where the principal entrance is located, and the shore. The slope meant that excavation of the site required construction of large containment wall, which grew in tandem with the structure, encompassing the length of the first and second stages of the project. The structural system of the shopping mall is principally based on reinforced concrete slabs and columns and concrete block walls.

One of the factors complicating the project was that the construction dug below the level of the water table, making it necessary to continually pump out 40,000 liters of water per minute.

The rear façade of the building incorporates removable metal structures including terraces and balconies with panoramic views of the sea. This façade also has revolving glass doors allowing access to the terraces. The windows were design to support winds of up to 150 km/h from the direction of the sea.