Palacio de Hierro Antea
Palacio de Hierro Antea

Palacio de Hierro Antea

< Back to projects
  • Location Querétaro, Querétaro
  • Status Built
  • Year 2014

Program

  • Commercial

Project Leader

  • Humberto Mendoza

Façade Area

  • 9.000 sqm

The classical department store is defined by a strict physiognomy: a box with four façades. This constraint was the principal challenge to be overcome in the project. Dematerializing the material was the guiding concept used to create diffuse limits based on the horizontality of the solid and void elements to achieve an effect of floating layers.

The façade is comprised of these horizontal elements designed in a range of dimensions and sections, giving rise to a clean and fluid movement that culminates in the framing of the principal entrance to the store at one of its corners. This entrance is reinforced by a large welcoming vestibule that serves as a transitional element with a majestic double height that permits the permeability of the façade. From the interior of the ground and first floors—where the gourmet food area is located—the exterior may be observed, thus breaking with the typical blind walls that define most department stores. Optimization of resources was essential to the modulation of the façade, meaning it was structured in such a way as to employ a single aluminum panel prototype for all the “layers” even though these have different dimensions, sections and movements.

Palacio de Hierro Antea
Palacio de Hierro Antea